Persoonlijke benadering staat bij onze rijschool voorop waardoor je jezelf prettig gaat voelen in de lesauto en plezier hebt in het autorijden. Ons belangrijkste doel is om veilig te leren autorijden met een goede doorstroming voor de overige weggebruikers door goed te anticiperen in het verkeer. Als dit klopt is het slagen voor het rijbewijs niet meer zo moeilijk!
Wij geven je hierbij echt rijles op maat. Dit heeft al geresulteerd in een zeer hoog slagingspercentage! Bij ons sta jij centraal! We zorgen er voor dat je niet alleen veilig leert autorijden, maar ook met plezier je rijbewijs haalt. Door onze les op maat, zal de manier van lesgeven per persoon verschillen, afhankelijk van wat jij nodig hebt.
De rijlessen worden gegeven vanuit Bunde, Meerssen, Valkenburg, Maastricht en omgeving. Het examen begint vanaf de examenplaats in Maastricht. Dit is een ideale omgeving om écht goed te leren autorijden met de drukte, de fietsers en natuurlijk de Koning Willem-Alexandertunnel. We hebben ons gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen die last hebben van faalangst.
Reggy Augustin
Ik ben al op mijn 21e begonnen met het geven van rijlessen bij een grotere rijschool. Na 5 jaar ervaring te hebben opgedaan ben ik begonnen met mijn eigen rijschool welke ik nu 26 jaar heb. Ik heb er voor gekozen om de rijschool klein te houden om de kwaliteit, en dus ook het slagingspercentage, hoog te houden.
Mijn passie is het zelfvertrouwen geven aan mensen met faalangst en/of een laag zelfbeeld. Om deze mensen te coachen en te begeleiden heb ik de opleiding tot NLP practitioner bij DCTM te Driebergen, met als specialisatie verkeersangst gevolgd. Hier heb ik zoveel geleerd over (rij)angsten en het toepassen van therapeutische interventies om deze succesvol aan te pakken dat ik me nog verder wilde specialiseren door het volgen van de NLP Masterpractioneropleiding. Ook tijdens de Masteropleiding heb ik weer bijzonder veel geleerd over de mogelijkheden van de mens tot verandering van denken, voelen en gedrag door het gericht veranderen van overtuigingen. Sinds april 2016 ben ik gecertificeerd MatriXcoach.
Naast het geven van autorijlessen begeleid ik mensen met het praktijkgedeelte van de opleiding tot rij-instructeur bij Lenoir Opleidingen , en heb ik nog gewerkt als rij-technisch supervisor tijdens de rijtesten naar de effecten van geneesmiddelen op het rijgedrag bij de Universiteit Maastricht.
In mijn vrije tijd ben ik drie à vier keer per week met Angie te vinden in de sportschool en kun je me regelmatig tegenkomen met de motor.
Angie Augustin
Mijn belangrijkste uitgangspunt in de rijopleiding is dat je veilig maar vooral ook zelfstandig door het verkeer kunt gaan. Hiervoor is het tijdig gevaren herkennen belangrijk zodat je de tijd hebt om te voorspellen en een plan te maken hoe je een bepaalde verkeerssituatie het beste kunt aanpakken. Als je dit goed kunt toepassen in het verkeer is het halen van het rijbewijs niet meer zo moeilijk! De examinator zal dan met een “relax” gevoel naast je zitten. (oud leerlingen vergeten mijn “ZEN” momentjes niet meer)
Ook Angie is gecertificeerd RIS en faalangstinstructrice.
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten in de sportschool, hier ben ik dan ook drie keer per week te vinden. Aangezien ik graag contacten maakt met verschillende mensen doe ik meestal mee met de groepslessen.
Je kunt op twee verschillende manieren gaan lessen; 1 of meerdere losse rijlessen per week of een dmv een pakket. De snelheid waarmee je je rijbewijs haalt is mede afhankelijk van het slagen voor het theorie-examen, begin hier dus op tijd mee! De toetsen en het examen worden gereserveerd d.m.v. het nieuwste systeem van het CBR.
Er wordt maximaal 1,5 uur achter elkaar les gegeven, dit om er voor te zorgen dat de concentratie optimaal blijft. Welk pakket het meest voor jou geschikt is kunnen we de eerste les samen bekijken. Het is echter onmogelijk om na een uurtje lessen precies te zeggen hoeveel lessen je nodig hebt. We kunnen natuurlijk wel een goede schatting maken. Zou je minder lessen nodig hebben krijg je het resterende lesgeld gewoon terug. Heb je een paar lessen extra nodig kan dit natuurlijk ook.
Het belangrijkste doel bij onze lessen is dat je zelfstandig, veilig en met een goede doorstroming door het verkeer kan gaan. Als dit klopt is het halen van je rijbewijs helemaal niet zo moeilijk!
Rijopleiding in stappen (RIS):
Wij zijn gecertificeerd om rijles te geven via de methode Rijopleiding in Stappen (RIS) hierbij leer je autorijden in modules. Dit geeft meer structuur dan een standaard rijopleiding. De Rijopleiding in stappen mag alleen gegeven worden door hiervoor gecertificeerde instructeurs.
De RIS is een rijopleiding met een vast plan. Je leert stap voor stapautorijden in 4 onderdelen:
Je RIS-instructeur werkt met een instructievorderingenkaart en jij werkt met het RIS-werkboek. Hierin zie je precies hoe ver je bent met je rijopleiding. Ook staat in het RIS-werkboek waar je nog aan moet werken en hoe je ervoor staat. Je kunt de lessen voorbereiden aan de hand van je RIS-werkboek.
Gemiddeld heeft een leerling 43 lessen nodig om te slagen voor het rijbewijs. (bron: onderzoekCBR 2021)
Het aantal lessen verschilt echter sterk, gemiddeld aantal benodigde lessen:
- Héél groot talent: 15-25 lessen
- Vlotte leerling 25 - 35 lessen
- Gemiddelde leerling 35-45 lessen
- Leerling met minder talent voor het autorijden 45-60 lessen
Het aantal rijlessen hangt niet alleen af van het gevoel voor koppeling en schakelen, maar ook van de manier waarop iemand zijn omgeving waarneemt. Kijkt iemand met een perifere blik of juist met een starende/tunnelblik? (Perifeer zicht houdt in dat je bewust één object waarneemt terwijl je ook contact met de omgeving behoudt zonder dat je je ogen direct hierop gericht zijn)
Leerlingen die een perifere blik hebben, hebben over het algemeen minder lessen nodig dan degenen met een tunnelblik. Deze perifere blik kan iemand van nature hebben, maar kan ook al ontwikkeld zijn door eerdere voertuigervaring, zoals rijden op een tractor of bromfiets. Een leerling met een perifere blik neemt gevaren waar vanuit zijn ooghoeken en kan hierop anticiperen door zijn aandacht te verplaatsen en zijn rijgedrag aan te passen.
Daarentegen moet een leerling met een starende blik of tunnelblik getraind worden in het verbeteren van zijn waarnemingstechniek. Dit proces heeft vanzelfsprekend invloed op het aantal benodigde lessen.
Tunnelzicht kan ook ontstaat doordat een leerling het autorijden spannend vindt. Naarmate de leerling zich meer op zijn gemak voelt in de auto, verandert dit vaak en ontwikkelt hij een bredere blik.In de praktijk zien we dat deze leerlingen beter gaan rijden wanneer we samen ontspannen gesprekken voeren, in plaats van dat ze zich in stilte extreem focussen op "goed" autorijden. Binnen de RIS-opleiding noemen we deze perifere blik ook wel "scannen".
Er kan ook sprake zijn van een wisselwerking: wanneer een leerling moeite heeft met schakelen en dit als spannend ervaart, kan hij zich zo sterk daarop focussen dat er een tunnelblik ontstaat. Hierdoor komt hij nog niet toe aan het ontwikkelen van een perifere blik / scannen. Dit probleem lost zich meestal op door training, wat kan betekenen dat extra lessen nodig zijn. In sommige gevallen is het echter verstandiger om over te stappen naar een automaat om te voorkomen dat het aantal benodigde lessen te hoog oploopt.
Leerlingen met faalangst hebben meer "goed gevoel" momenten nodig om met zelfvertrouwen naar het examen te gaan. Dit hoeft echter niet altíjd tot extra lessen te leiden.
Het aantal lessen kan ook nog afhankelijk zijn van hoever iemand is in zijn ontwikkeling is. Dit zien we vooral terug bij onze 16 jarige leerlingen. Sommige van deze leerlingen hebben al een groot verantwoordelijkheidsgevoel maar anderen hebben dit nog helemaal niet. Jonge leerlingen die dit verantwoordelijkheidsgevoel en gevaarherkenning nog niet hebben zullen ook meer lessen nodig hebben en is het zelfs soms beter om de rijlessen nog even uit te stellen totdat zij dit gevoel meer ontwikkeld hebben.
Een vorm van autisme of add / adhd kan ook invloed hebben op het aantal benodigde rijlessen.
Het is dus onmogelijk om vooraf precies aan te geven hoeveel lessen er nodig zullen zijn, omdat dit afhankelijk is van zo veel verschillende factoren. Na het lezen van deze tips kun je waarschijnlijk wel al een betere inschatting maken over het aantal lessen die je nodig hebt.
Dit gebeurt samen met je vaste rij-instructeur en een examinator. Hier worden dezelfde procedures gevolgd als tijdens het echte examen. Veel mensen hebben op een examen last van “examenvrees”. Door zo’n tussentijdse toets te volgen krijg je een idee hoe zo’n examen zal verlopen en zal de druk op het examen een stuk minder zijn. Een bijkomend voordeel is ook nog dat als de bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets voldoende worden verricht deze niet meer op het examen hoeven worden uitgevoerd. Dit verminderd ook al weer de druk op het echte examen.
Voordat je met de lessen begint is het belangrijk dat je de gezondheidsverklaringbekijkt! Deze kun je via mijn cbr doorgeven aan het CBR.
Via de RijbewijsApp kun je de lesplanning bekijken en krijg je een herinnering voor iedere rijles.
Het examen wordt afgenomen in Maastricht of in Urmond.
Je moet veilig en vlot kunnen autorijden. Het vergeten van richting aangeven kan een keer gebeuren (als het maar niet de hele tijd gebeurt), je kunt een keer iets te hard door een bocht rijden, of juist het verkeer een beetje ophouden door je motor af te laten staan bij een stoplicht. Dit zijn kleine foutjes die een examinator best een keertje door de vingers kan zien.
Maar weet jij wat het állerbelangrijkst is tijdens een praktijkexamen? Dat je je examinator op een vlotte, veilige manier rondrijdt en weer terugbrengt naar het examencentrum. Als jij laat zien dat je wéét hoe het hoort, of het nu helemaal vlekkeloos verloopt of niet, dan heb jij al een grotere kans op slagen.
Wil je weten hoe de tussentijdsetoets en het praktijkexamen voor de auto werk gaat? Dan kun je hier de filmpjes bekijken:
Bunde - Meerssen - Maastricht - Valkenburg - Ulestraten - Geulle - Itteren - Borgharen - Houthem
Copyright © Alle rechten voorbehouden